Hobbes Hörna

Spargrossen – Surahammar är vårt nya hem!

0

Jag sitter på verandan i det hus vi hyr i Ramnäs. Solen har precis gått ner och jag är lite trött efter många långa arbetspass den senaste tiden. Men jag har fått en kul uppgift att skriva några rader om vilka vi är, vi som valt att öppna butik i Surahammar? Och varför just Surahammar undrar säkert många?

Jag som skriver heter Malin och jag och min man Jeff har hängt ihop sedan slutet av 80-talet. Vi träffades i Seattle, USA, där Jeff kommer ifrån. Där bodde vi våra första år tillsammans, men åkte en sommar till Sverige på ett ”långbesök” och blev kvar När vi kom till Sverige pratade inte Jeff svenska och det gjorde det extra svårt att hitta ett jobb. För att kunna försörja oss så blev vi entreprenörer, vi satsade alla våra sparade pengar på en liten cateringfirma på Kungsholmen i Stockholm.

Vi bredde smörgåsar och körde ut till kunder och såg även till att öppna ett café i vår lokal. Vi jobbade stenhårt i ett par år och när vi sålde vår verksamhet hade vi behov av att göra annat ett tag. Jag började plugga och tog en universitetsexamen och Jeff tog en anställning och tog därmed också sitt första kliv in i dagligvaruhandeln. Åren gick, våra två äldsta söner föddes och vi trivdes bra med det mesta. Samtidigt fanns alltid tankarna på att åter igen driva något eget. Så vi gav oss åter in i matbranschen genom att överta ett lunchcafé. Det blev ganska kortvarigt, med småbarn hemma så var det inte rätt i tiden helt enkelt. Jag valde istället att ta konsultuppdrag som egen företagare och Jeff fortsatte inom butiksvärlden som anställd. Vår tredje son föddes och några år till gick. År 2007 var det åter dags att satsa allt vi hade då vi fick möjlighet att köpa det företag som Jeff då arbetade för, ett tjänsteföretag inom handeln. Vi fick nu igen arbeta och driva något tillsammans precis som vi ville. Och så har åren knallat på…

Under förra hösten arbetade vi på som vanligt, med våra uppdrag att bemanna med personal åt en större butikskedja vid deras ombyggnader och nyetableringar. Jeff ofta på resande fot för att leda personalen på plats och jag på hemmaplan för att sköta det administrativa. En vardag som sprang på och som vi var nöjda med. Men det hade ändå blivit allt oftare att vi pratade om att göra något mer, något nytt och spännande. Kanske hade det börjat bli dags att göra slag i saken och öppna den där egna butiken som vi ganska länge hade tänkt på. Det började klia allt mer i våra entreprenörssjälar, och att få sätta tänderna i något nytt. Så kom julen och nyår då vi bokat att åka på semester med hela familjen för att umgås och njuta av solen ett par veckor. Att då av en slump hamna på samma plan till Kanarieöarna som en god vän som driver ett antal lågprisbutiker runt om i Sverige, ja då kändes det som 2015 skulle bli året då vi blev med butik.

Väl hemma i kylan igen påbörjades jakten på den perfekta lokalen. Vi var båda helt överens om att inte öppna butik i Stockholmsområdet trots att det är där vi bor, konkurrensen är enorm och lokalhyrorna är fantasistora. I stället riktade vi in oss på att börja leta på annan ort, med ett enda krav att det skulle vara max 2 timmar med bil hemifrån. I mars hittade vi i våra ögon den perfekta lokalen och den råkade ligga just i Surahammar. Första gången vi kom utanför lokalen var det grått och trist utomhus och torget som mötte oss var verkligen dött. Flera lokaler runt omkring ekade tomma och utseendet på den fd Coop butiken kändes långt ifrån inbjudande. Men det är då man behöver tänka bortom det som är och försöka föreställa sig i stället hur det kan bli. Varför skulle ett torg vara fullt av liv en trist och regnig dag om det inte finns någon anledning att vara där? Finns det nästan inga butiker där, så finns det förstås nästan inga kunder där. Det är en enkel ekvation, eller hur?

Vi bestämde oss för att våga. Surahammar och vår funna lokal kändes rätt från första stund. Vi slog till och skrev kontrakt och började sedan det stora planerandet för att kunna göra dröm till verklighet. Nu i skrivande stund är det fyra veckor kvar till öppning, lokalen är inredd och vi har börjat få varuleveranser. Vi jobbar mest hela tiden och en efter en av alla pusselbitar som måste på plats faller faktiskt på plats. Vi är nervösa, vi märker att vi har massor att lära trots att ”vi kan” branschen, men vi är samtidigt så förväntansfulla och lyckliga att snart få slå upp dörrarna på vår alldeles egna butik. Vi är enormt glada för alla positiva reaktioner vi har fått av så många, vi har verkligen fått veta att det är efterlängtat att en ny butik öppnar här i Surahammar.

Vår vision är att bli ortens varuhus och ett självklart val när man ska handla sina dagligvaror och annat man behöver. Vi ska göra vårt bästa för att se till att ha ett stort och brett sortiment till marknadens lägsta priser. Vår äldsta son Axel har hunnit ta studenten och han tillsammans med sin flickvän Nathalie har köpt lägenhet i Surahammar och flyttat hit. Dom båda ska arbeta heltid i butiken och tillsammans med oss och några till nyanställda ska vi satsa på att ge förstklassig service. Vi hoppas ni tittar in till oss så snart vi har öppnat. Välkomna den 27 augusti!!

//Malin Sherlock

Länk till Spargrossens Facebooksida
Länk till Spargrossens Hemsida

Share with your friends


Submit

Comments are closed.