PresentoTyg2

Starta Företag

Att starta företag är både roligt och utvecklande. Men ofta behövs stöd och råd längs vägen. Företagarna Hallstahammar – Surahammar har satt ihop en liten guide just för att det ska bli enklare för dig att starta företag och komma vidare med din idé.

Alla du stöter på kommer att tjata på att du ska göra en affärsplan, budget, tänka igenom, tänka en gång till och gärna en extra gång. Vi som driver Företagarna Hallstahammar – Surahammar är alla entreprenörer som vet hur det funkar i verkligheten. Affärsplan och budget är viktigt, men vi föredrar att använda en metod som heter ”Lean Startup Canvas” eller ”Business model canvas  (Canvas)”. När man har gjort en ”Canvas” så blir affärsplanen mycket lättare att skriva (om du ens behöver göra en).

Om Business model Canvas:


Business Model Canvas är en modell och ett hjälpmedel som används för att skapa en tydlig och enkel överblick över din affärsmodell, dvs hur allt hänger ihop.

Tänk igenom företagets affärsidé och beskriv med några korta meningar i respektive fält i modellen. Du kan ladda ner en redigerbar Canvas genom att klicka här.

Efter att du har fyllt i din Canvas kan du på ett enkelt sätt gå igenom beskrivningen av ditt erbjudande och se vilka antaganden du gjort.

Eftersom verkligheten sällan stämmer exakt överens med de antaganden som görs nedskrivna på papper, kan du nu använda din ifyllda Canvas för att formulera hypoteser som du sedan kan testa, och ändra i din Canvas beroende på vad testerna visar.

Om din beskrivning av ditt erbjudande i en Canvas till exempel innehåller; ”Mitt erbjudande är användning av parasoller som ger skugga på stranden” så kan en testbar hypotes sedan bli; ”Skugga är något man efterfrågar på stranden” och ”Parasoller är bästa sättet att erbjuda skugga på stranden”.

Varje ny företagare har ställt sig frågan – kommer det här verkligen att fungera? Riktigt säker kan du aldrig vara förrän du faktiskt prövar, men det finns flera sätt att testa din idé innan du väljer att gå all in.

Gå ut och möt dina potentiella kunder. Fråga dem om det du erbjuder är en bra produkt och om de skulle betala dig för att leverera den

Det är viktigt att du ställer rätt frågor när du gör din undersökning. Våga fråga hur mycket den produkt eller tjänst du kommer att erbjuda är värd för företaget.

1. Fråga dina framtida kunder. Har de behov av den produkt du erbjuder?

2. Fråga om priset. För att kunna räkna på din idé måste du veta hur mycket dina kunder är beredda att betala för din produkt.

3. Hör med dina vänner och kontakter. Vad kan förbättras?

4. Undersök andra företag i samma bransch. Hur går det för dem, och kan du göra det bättre?

Man kan även höra av sig till Företagarna Hallstahammar – Surahammar så hjälper vi dig att komma vidare med din idé och vi kan eventuellt hjälpa dig att hitta en mentor – en erfaren företagare som kan hjälpa dig med din idé.

verksamt.se samlar Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket all information du behöver för att bli egen företagare, och du kan också läsa inspirerande artiklar om egna företagare inom olika branscher – bland annat kan du läsa om hur trädgårds-sajten odla.nu växte från nyhetsbrev till en fullfjädrad webb-butik.

Under menyflikarna Fundera, Starta, Driva, Utveckla och Avveckla hittar du inspiration och information om allt från att planera din verksamhet till att anställa personal,hitta nya marknader och mycket annat. Dessutom har du tillgång till branschspecifik information som är viktig att känna till.

Via ”Mina sidor” kan du dessutom enkelt logga in med din e-legitimation och utföra en mängd ärenden direkt.

1. Påverka hur du uppfattas
En reklambyrå vet att ”köpbeslut” inte handlar om fakta utan om perception, alltså den upplevelse som skapas hos mottagaren. Ställ dig frågan: Hur vill jag uppfattas? Och hur kan jag själv bidra till att skapa den upplevelsen? Detta kan du applicera även på ditt företag och din produkt genom att skriva en lista över hur du vill uppfattas av dina kunder. Till exempel: Du vill att ditt företag och din produkt eller tjänst ska ge glädje åt kunden. Hur kan du på olika sätt uppfylla det?

Se till att du har en logotyp, att du har en hemsida och att du har tyckt visitkort. Med dessa tre grundingredienser så har du allt du behöver för att kunderna ska hitta dig.

2. Väck intresse direkt
Tänk dig två olika reklamannonser:

  • En annons med en rubrik som väcker din nyfikenhet och några träffsäkra meningar.
  • En annons med väldigt mycket fakta, långa meningar och en fullspäckad A4-sida med text.

Precis på samma sätt tänker vi när vi träffar en ny person. Jobba på din ”pitch” (Din presentation). Kom ihåg att du är ansiktet utåt för ditt företag, det hur dina kunder uppfattar dig som kommer avgöra om du får affären eller inte.

3. Analysera & kopiera
Titta på hur dina konkurrenter gör, hur marknadsför de sig, vad har de för budskap, pissättning och vilka kunder riktar de sig mot. Försök att lära dig av det som de gör bra och undvik att göra samma misstag.

4. Nätverka, nätverka, nätverka
I början har du kanske inte en budget som du kan lägga på marknadsföring, då får du bli ditt företags reklampelare. Nätverka, gå på möten, gå med i organisationer som erbjuder affärsnätverk och se till att höras och synas. Lämna ett positivt avtryck hela tiden, varje gång.